Echte Mannen eten (geen) vlees!

aug 19, 2019Eten

Hebben mannen meer moeite met een veganistische of vegatarische maaltijd dan vrouwen? Staat het begrip en product “vlees” centraal als we kijken naar mannelijkheid? Vlees eten staat gelijk aan macho zijn, mannen hebben nou eenmaal onwijs veel proteïne nodig! Toch? Of is dit allemaal een achterhaald, broodje aap verhaal, en houden wij, zowel man als vrouw, ons veel te veel vast aan vooroordelen?

Huisvaders van middelbare leeftijd die in discussie gaan met jonge milieu activisten op facebook, wie heeft ze niet gezien? “Vlees eten is moord!” versus “Doe mij maar lekker zo’n stukkie vlees op de bbq”. Een beetje achterhaalde comments, want tegenwoordig is het alom bekend dat vlees eten niet alleen massamoord is, maar ook uiterst milieu vervuilend, en dat vleesvervangers (nee niet alleen de vegatarische rookworst van Unox) nét zo lekker kunnen zijn als ‘the real deal’. Het lijkt echter wel alsof er in de mannelijke community niet echt een middenweg is. Je bent óf een dierenbeul óf redder van de planeet. Met andere woorden: de mannen die veganistisch of vegatarisch zijn, zijn het ook echt 100%. En de carnivoren, tja, die zijn gewoon zeven dagen per week carnivoor. We worden er nou eenmaal mee dood gegooid dat de vleesindustrie door en door slecht is voor onze aarde, én voor ons zelf (bewerkt stukje vlees met extra water, anyone?).
Maar is de acceptatie hiervan nog steeds moeilijk bij de Nederlandse mannen? Lunchroom schreef in maart dit jaar dat mannen gemiddeld 900 gram vlees consumeren per week, terwijl er maar zo’n 500 gram wordt aanbevolen.. Het is dan ook nogal een opgave om menig man de vlees consumptie met minimaal de helft te laten minderen.

Er spookt nog een andere aanname rond: seksuele geaardheid. Zeg nou zelf, menig man die geassocieerd wordt met het eten van stukjes tofu of een handje vol nootjes is vaak volgens de samenleving, ja: gay. Vlees lijkt tegenwoordig meer op een symbool van heteroseksualiteit in plaats van een ingrediënt. Hoe doorbreken we samen als mannen het taboe van géén vlees eten? Bij Mensight streven we naar duurzaam leven, maar vegatariër of veganist wordt je nou eenmaal niet van de een op de andere dag. En dat hoeft ook niet. Ook wij eten nog regelmatig vleesgerechten, maar met mate! Ook zijn er tientallen vleesvervangers die niet gelijk van de Vegatarische slager hoeven te komen, denk aan een pasta met champignons of een broodje pulled jackfruit van de bbq (ja, forreal! Jackfruit!). In plaats van hals overkop alle dierlijke ingrediënten te vervangen voor plantaardige varianten, kunnen we ook beginnen met een dagje minder vlees eten in de week. En ga eens langs de lokale slager! Dit hoeft dus echt niet de Keurslager of de poelier te zijn, maar ga eens op zoek naar een Islamitische slager in de buurt. Of een Poolse supermarkt met slagerij. Lekkerder, goedkoper, en vaak ook echt beter voor het milieu.

Om ons mannen een beetje op weg te helpen heeft mede Mensight oprichter Greg voor de aankomende week drie recepten uitgewerkt voor de mannen onder ons die wel een dagje zonder vlees aandurfen! Onder andere een romige risotto met paddenstoel naar keuze én de beste tomatensoep die je ooit gaat eten!

GERELATEERDE BERICHTEN

Groene Velden Dagen 21 & 22 SEP

Groene Velden Dagen 21 & 22 SEP

Net als wij woonachtig in Lelystad of omstreken? Kom dan dit weekend naar de Groene Velden dagen! Een groen, nazomer-evenement waar de nadruk ligt op eerlijk producten, ambachtswerk en gezond genieten in een mooie, groene en uiteraard milieuvriendelijke omgeving! Kom...

“Bluebirds in the backyard”

“Bluebirds in the backyard”

Vrij recent kwam mijn schoonzus aanzetten met “Little Escapes” by Barts Boekje. We zijn hier in de familie namelijk enorme ‘foodies’ en zijn niet bang om wat nieuws te proberen. Nu moet ik heel eerlijk toegeven dat ik nog niet verder ben gekomen dan pagina...

[RECEPT] Portobello Risotto

[RECEPT] Portobello Risotto

Vlees. Meer is onethisch en minder kan altijd. We blijven een beetje hangen in vega sferen deze week, een vegatarische maaltijd kan namelijk niet alleen heerlijk zijn (vegan ook!) maar ook de wereld een stukje beter maken en helpen. Ja, echt. Mocht je het namelijk nog...

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.