[RECEPT] Portobello Risotto

aug 24, 2019Eten

Vlees. Meer is onethisch en minder kan altijd. We blijven een beetje hangen in vega sferen deze week, een vegatarische maaltijd kan namelijk niet alleen heerlijk zijn (vegan ook!) maar ook de wereld een stukje beter maken en helpen. Ja, echt. Mocht je het namelijk nog niet weten: de Amazone staat namelijk in vuur en vlam (opzettelijk!), en wij als onder andere consumenten van vlees, palmolie en soja kunnen daar echt wel wat aan doen. Wij dagen je namelijk uit om morgen (of misschien vaker?) een vleesvrije maaltijd op tafel te zetten, en we hebben hier een inspiratie recept voor je, geschreven door één van onze oprichters: Greg.
Greg is een echte bourgondiër. Vlees, brood, wijn, vis. Het moet en kan allemaal. Maar Greg is niet vies van een extra portie groenten op zijn bord of wat minder zuivel. Zo kookt en experimenteert hij thuis graag met verschillende keukens, budgetten en smaken.

Romige risotto met Portobello’s

Voor een ruime portie voor twee personen heb je nodig:

  • Knoflook naar smaak (Heel)
  • 1 Ui (Wit!)
  • 250 gram Risotto rijst (Dus niet pandan, basmati, o.i.d.)
  • Citroen (Voor het frisse zuurtje! Musthave!)
  • 125 gram roomboter (gezouten of ongezouten)
  • 2 Boullion blokjes voor 1,5 liter water (Kip/Groenten)
  • +/- 100 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
  • Kruiden (veel naar smaak)

Verwarm 1,5 liter water met bouillon naar keuze, ik gebruik in dit geval kippen bouillion. Ondertussen snipper je een uitje voor in de pan, beetje olie, en op zacht vuur even licht aanfruiten. Spoel je rauwe (!) risotto rijst met koud water, en voeg deze toe bij de uitjes, nog ongekookt. Dit laat je 30 seconden bakken, blus je af met een kopje boullion en een eetlepel boter. Bij dit festijn voeg je vervolgens je knoflook teentjes toe, een takje tijm of rozemarijn, wat laurier bladeren en uiteindelijk weer wat boullion. Nogmaals, wees zelf creatief met de kruiden.

De boullion is zoals je leest een ‘repeating’ proces, het kan wat keren koste om dit te masteren. In principe wacht je elke keer tot het hele geheel inkookt, en het vocht geabsorbeerd wordt, en pas dan vul je de pan weer aan met kleinere hoeveelheden boullion en boter. (Op smaak, boter maakt uiteraard je gerecht heel vol en romig. Wil je dit niet? Kies dan voor ongezouten roomboter en wees zuinig met je dosering.)

Ben je een beginnende risotto chef? Proef tussendoor je rijst! Zo weet je wanneer die (zo goed als) gaar is. Op het laatste moment voeg je namelijk de Portobello’s toe, en meng je het hele geheel door elkaar. Eindig met een laatste beetje boullion, boter naar smaak en meng je Parmezaanse kaas erdoor.

Last but not least: proeven! Naar smaak zout en peper toevoegen, wat verse citroensap en eventuele extra Parmezaan rasp voor smaak en presentatie.

bon appetit!

GERELATEERDE BERICHTEN

Groene Velden Dagen 21 & 22 SEP

Groene Velden Dagen 21 & 22 SEP

Net als wij woonachtig in Lelystad of omstreken? Kom dan dit weekend naar de Groene Velden dagen! Een groen, nazomer-evenement waar de nadruk ligt op eerlijk producten, ambachtswerk en gezond genieten in een mooie, groene en uiteraard milieuvriendelijke omgeving! Kom...

“Bluebirds in the backyard”

“Bluebirds in the backyard”

Vrij recent kwam mijn schoonzus aanzetten met “Little Escapes” by Barts Boekje. We zijn hier in de familie namelijk enorme ‘foodies’ en zijn niet bang om wat nieuws te proberen. Nu moet ik heel eerlijk toegeven dat ik nog niet verder ben gekomen dan pagina...

Echte Mannen eten (geen) vlees!

Echte Mannen eten (geen) vlees!

Hebben mannen meer moeite met een veganistische of vegatarische maaltijd dan vrouwen? Staat het begrip en product “vlees” centraal als we kijken naar mannelijkheid? Vlees eten staat gelijk aan macho zijn, mannen hebben nou eenmaal onwijs veel proteïne nodig! Toch? Of...

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.